smak av norrsken
  • Björn Ylipää
  • Om boken
  • Föreläsningar
  • Storytelling by food
  • Kontakt
  • Kuriosa
  • Recensioner, media

Björn Ylipää

Skogsarbetaren som lyfte blicken från tallriken och började skapa

Bild
Matkonstnär och författare Björn Ylipää
Björn Ylipää kreativ ledare på företaget Måltidsvision och lärare på Gastronomi-programmet,  Högskolan Kristianstad, . Den fd. skogsarbetaren, bluessångaren och pizzabagaren som lämnade Tornedalen och Pajala för nya utmaningar söderut. Studierna vid Restauranghögskolan i Grythyttan blev något av en kulturchock men gav även gnistan för ett företag som han driver idag tillsammans med sin fru Lena Ylipää Abrahamsson och Jenny Black. Han har emottagit flera olika utmärkelser bl. a. Sveriges Bästa Bords stipendium 2000 och Stiftelsen Åke Johanssons stipendium. Björn är även utsedd till Pajala Ambassadör och ambassadör för Mathantverk Eldrimner. 
Efter skogsarbete startade han Pajalas första Pizzeria 1983 tillsammans med sin far Inge. 1997 började han studera på Restauranghögskolan i Grythyttan och mötet med Gastronomin var ett faktum. En av hans drivkrafter är att gå sin egen väg och inte fållas in i etablissemanget.  Han skapade en egen liten grusväg på sidan av den gastronomiska motorvägen med kockar, sommelierer och restaurangbranschen. Resultatet blev företaget Måltidsvision som arbetar med storytelling by food. Företaget har haft uppdrag i hela Sverige och ute i Europa och USA. Björn har ändrat lite inriktningen genom att idag även inspirera andra och dela med sig av över 30 år i branschen genom föreläsningar, utbildningar och kurser. Han sitter nu även i flera företagsstyrelser inom turism och upplevelsenäringar.  Nu har han även skrivit boken smak av norrsken. En bok som skall beröra, skapa kreativitet och stolthet utifrån en själv och var man kommer ifrån. ​
Klicka här när du vill redigera.

Beställ boken

Bild
Beställ boken här så får du den signerad
Beställ boken i Norge
Upphovsrätt © Skog & Smak Förlag. Alla Rättigheter Reserverade.
Website by ADJURE AB
  • Björn Ylipää
  • Om boken
  • Föreläsningar
  • Storytelling by food
  • Kontakt
  • Kuriosa
  • Recensioner, media